Opublikowany przez: Kasia P. Źródło artykułu: Paulina Skwarska 2014-03-13 09:24:52
Granola to mieszanka płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Zazwyczaj podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być również wykorzystywana jako składnik ciast, deserów lub batoników.
Granola - przepisy przez nas wybrane, zachwyciły nas swoim smakiem i lekkością. To jedna z najbardziej zrównoważonych i zharmonizowanych potraw dla starszych dzieci, która daje energię i pomaga przemóc w sposób naturalny ospałość i zniechęcenie oraz uzyskać większą jasność umysłu podczas nauki. Może być stosowana, jako drugie śniadanie do szkoły, zawierające wszystkie niezbędne elementy: energię, witaminy, mikro i makroelementy, tłuszcze i białko.
Do przygotowania granoli potrzebne będą:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wszystko dokładnie mieszamy i podgrzewamy w piekarniku na blasze do pieczenia ciasta, aż uzyskamy złotowy kolor (około 15-25 min). Następnie granolę wyjmujemy i dodajemy sparzone rodzynki i orzechy włoskie, a następnie podgrzewamy w piekarniku jeszcze 4-6 minut. Po wyjęciu dokładnie mieszamy, a po ostygnięciu trzymamy w niezakręconych słoikach. Tak sporządzoną granolę można przechowywać ok. 3-4 tygodnie.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
ISmith88 2016.04.14 11:57
Reweelacja. Teraz wiosna jest to już w ogóle, za chwilę świeże warzywa i owoce będą. Z granolą i jogurtem- pychota!
Stokrotka 2016.03.16 10:07
Eee na razie kupuję gotowe.. Ale warto spróbować domowych!
HannaCS 2014.04.25 08:08
takie danie to raczej wiosenne, niemniej jednak fajne i lekkie. pOlecam również super stronę z przepisami i poradami dietetycznymi, gdzie ja często zaglądam i korzystam z informacji https://www.facebook.com/AllevoJedzIChudnij/app_387030424731412
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.